Ett sista farväl
I varje djurägares liv kommer den dagen då det är dags att ta beslutet att låta sin kära vän somna in för alltid. Vi vill erbjuda ett värdigt och fint avsked och ge er den tid ni behöver för ett lugnt och stillsamt sista farväl.
Så går det till
Anmäl dig i receptionen så blir ni visade till ett rum som vi förberett för er.
Inför avlivning vill vi alltid att du som djurägare eller ombud för djurägare signerar en ”begäran om avlivning” och uppvisar legitimation. Denna rutin har vi för att det inte ska finnas utrymme för missförstånd när det kommer till en avlivning.
Säg till innan om du behöver ett livintyg till ditt försäkringsbolag.
Det finns några olika val för omhändertagandet av djurets kvarlevor:
- Kremering utan att få aska tillbaka
- Separat kremering där man får djurets aska tillbaka i en urna
- Ta med djuret hem för begravning
Så går själva avlivningen till
Djuret får först en lugnande spruta och får vara med sin ägare i lugn och ro tills det blir trött. Därefter läggs en kanyl i ena frambenet och djuret sövs innan det får en överdos av narkosmedel direkt i blodet. Djuret somnar djupt, blir medvetslöst och därefter stannar hjärtat. Det hela går lugnt och stillsamt till och djuret märker inte vad som händer.
På kaniner, marsvin och gnagare ges ofta narkosmedlet direkt i buken efter att djuret fått lugnande.
Veterinären kontrollerar att hjärtat stannat och dödförklarar.
Efteråt kan du stanna med ditt djur tills du känner att du sagt farväl ordentligt. Om det är överenskommet att djuret ska kremeras tar vi hand om det när du gått. Om du ska ta med djuret kan det vara lämpligt att ha förberett en låda eller motsvarande att transportera djuret i.